Scooter, bromfiets, motorfiets, snorfiets: wat is het nou?

Scooter, bromfiets, snorfiets, motorfiets… je hoort deze begrippen dagelijks, maar begrijpen doe je nog niet helemaal. Niet gek, want het lijkt ook allemaal zo op elkaar. Daarom willen we met deze blog voor eens en altijd de twijfel wegnemen: wat is nou precies het verschil? We leggen het hieronder uit!

Scooter

Eigenlijk is het woord ‘scooter’ een verzamelnaam voor bromfietsen, snorfietsen en motorfietsen. Soms worden deze dan ook wel bromscooter, snorscooter of motorscooter genoemd. Wat ze alledrie gemeen hebben, is dat het allemaal gemotoriseerde voertuigen zijn met twee kleine wielen. De voeten plaats je tussen de zitplek en het stuur in. Voor alle drie de ‘soorten’ scooters geldt dat je met een goede scooterverzekering de weg op moet: als je dit niet hebt, mag je niet rijden!

Motorfiets

Een motorfiets, oftewel een motor, is misschien wel de bekende. Deze mag dezelfde snelheid rijden als personenauto’s binnen en buiten de bebouwde kom en de bestuurders herken je vaak aan hun kleding. Ze dragen namelijk beschermkleding tegen vallen, want je kunt je ernstig verwonden als je wel onderuit gaat… Om een motorfiets te mogen besturen, heb je minimaal rijbewijs A nodig en moet je 18 jaar zijn.

Bromfiets

Een bromfiets herken je aan een geel kentekenplaat, omdat hij maar maximaal 45 kilometer per uur mag. Ook moet je als bestuurder en bijrijder een helm dragen. Misschien wel de bekendste soort bromfiets is een vespa, die ook wel als het ‘normaal’ wordt gezien qua scooters. Om deze te mogen besturen volstaat een AM rijbewijs, maar als je al rijbewijs A of B hebt, hoef je geen apart rijbewijs hiervoor te halen. Natuurlijk moet je ook voordat je de weg opgaat je bromfiets verzekeren!

Snorfiets

De laatste soort is een snorfiets, herkenbaar aan een blauw kentekenplaat. Dit betekent dat de maximale snelheid van dit voertuig 25 kilometer per uur is. Ook moet je verplicht op het fietspad rijden, maar hoef je niet per sé een helm te dragen. De minimale leeftijd om het te besturen is 16 jaar en de regels voor het rijbewijs zijn hetzelfde als bij een bromfiets.