Wanneer kiezen voor gebruikte banden

Ben je een frequent autorijder en zijn je banden versleten, kijk dan eens naar gebruikte banden. Nieuwe banden kunnen erg duur zijn en misschien komt deze uitgave onverwacht na een APK-keurig. Tweedehands banden zijn dan een alternatief, ze zijn dan ook tamelijk goedkoper dan een nieuwe set. Toch is het voordat je de weg op gaat goed om te kijken of gebruikte banden de juiste keuze is voor jou.

Nieuwe of gebruikte banden?
De aanschaf van banden is een uitgave waar je je goed om moet voorbereiden. Je doet dit immers niet dagelijks. Zit je vaak en lang in de auto of juist heel af en toe? Banden zijn er van allerlei soorten en merken, van de A-merken als Pirelli of Michelin tot aan goedkopere Aziatische varianten. A-merk banden zijn aan te raden wanneer je wel dagelijks autorijdt. Alle banden zullen in eerste instantie door de keuring komen, maar goedkoper gaat minder lang mee. Mocht je onvoorzien banden moeten aanschaffen maar je wilt niet teveel geld besteden, kies dan voor gebruikte banden van een premium merk. 

Hou de controle

Gebruikte banden zijn economisch, maar zowel jijzelf als de verkoper zullen niet kunnen zien waar de band precies vandaan komt en hoe de binnenkant eraan toe is. Kies je dus voor de tweedehands optie, ga dan eerst rustig zo’n tweehonderd kilometer de weg op. Benut nog niet de volledige capaciteit voor deze test. En, uiteraard: laat ze enige tijd na aankoop weer even controleren.